Definicija motornog vozila je: „Svako vozilo koje se pokreće snagom vlastitog motora je motorno vozilo, to je npr. osobni automobil, motocikl, moped, teretni automobil, autobus, traktor, čamac, brod, jahta i dr. U tu skupinu ne spadaju vozila koja se kreću po tračnicama i pomoćna pješačka sredstava(romobil, bicikl).“

Da bi legalno mogli upravljati prometnicama sa motornim vozilima treba imati, uz naravno važeću vozačku dozvolu, tehnički ispravno vozilo i obavezno osiguranje od odgovornosti. Obavezno osiguranje nas štiti od šteta koje počinimo drugim sudionicima u prometu. Štete mogu biti materijalne i nematerijalne. Sve štete koje nastanu upravljanjem motornog vozila pokriva osiguranje. Postoje neka isključenja kojim se osiguravajuća društva izuzimaju od isplata šteta, a s time Vas upoznajemo prilikom ugovaranja osiguranja.

Drugo osiguranje motornih vozila je kasko osiguranje. Kasko osiguranje nije obavezno ugovoriti, ali je iznimno bitno jer ono štititi vaše vozilo. Kasko osiguranja se dijele na puna kasko osiguranja i djelomična kasko osiguranja. Puna kasko osiguranja štite vozilo od svih rizika(sudar, izlijetanje vozila, sve prirodne nepogode, ogrebotine na vozilu, lom stakla i dr.) do limita ugovorenog policom. Bonusom koji se dodjeljuje na policu i franšizom koja se primjenjuje na svaku ili na drugu i svaku sljedeću štetu, osiguranje se štiti od neograničenih naknada šteta, te se kao posljedica toga prosječno godišnje naknade 1 – 2 štete na vozilu. Djelomična kasko osiguranja štite vozila od samo jednog rizika. Npr. Tuča – vozilo je osigurano od šteta nastalih tučom ili sudar sa životinjama – vozilo je osigurano od šteta nastalih sudarom sa životinjama(nebitno jesu li životinje divljač, domaće ili kućni ljubimci, sve su u pokriću).

Automobili na električni ili hibridni pogon se osiguravaju isto kao i motorna vozila. Obavezno osiguranje je obavezno ukoliko se vozilom upravlja na prometnicama, a kasko je dobrovoljno. Na tržištu sva osiguravajuća društva nude osiguranja za električna i hibridna vozila, ali istaknuo bi Allianz osiguranje koje ima niz pogodnosti u svojim paketima osiguranja za električna vozila. Npr. Osiguranje mobilnog punjenja ili prijevoz vozila do punjača ukoliko se vozilu isprazni baterija na putu, zatim mogu se osigurati punjači, adapteri i druga oprema za punjenje od požara, krađe i slučajnog oštećenja, te pokriće za bateriju u koji mogu biti uključeni slučajevi oštećenja, požara ili krađe, čak i ako bateriju iznajmljujete odvojeno od automobila.